Розобер 2024

, Панагюрище

Розоберът

Каним ви да споделим заедно едно незабравимо преживяване сред уханните розови полета в Панагюрище и да се докоснем до магията на българската маслодайна роза Дамасцена.

Брането на рози е като медитация

Пристигаш на розовото поле още преди слънцето да се е показало зад хоризонта. Посреща те утринна хлад и песнопенията на неуморните пойни птички. Посягаш да откъснеш един разтворен цвят и го поставяш в чувала. Преди изгрев, розите не пускат своя аромат, сякаш го пазят за най-хубавия момент когато слънчевите лъчи ги погалят. Ако си дошъл при розите с развълнувано сърце, докато вървиш между редовете и събираш цветовете, ще забележиш как постепенно умът ти притихва, а на душата ѝ става по-леко. Откъсваш следващия отворен цвят и го пускаш в чувала. Това движение се превръща в танц между теб и нея - роза Дамасцена, а танцът в медитация. Нито жаркото слънце, нито бодлите от розите ще оставят трайно своя отпечатък върху това преживяване. Остава само споменът за докосването до ефирните розови листенца, восъкът, полепнал по пръстите ти и онзи неповторим аромат на българска роза... 

Време и място

Събитието ще се проведе от 31 май 2024 г., 18:00 ч. до 2 юни 2024 г., 12:00 ч..

Брането на рози ще се състои на розовите полета на Ина есеншълс в близост до гр. Панагюрище на 1 юни сутринта.

Тъй като GPS-а няма да ви отведе точно до мястото, очертахме пътя до него на картата. От Панагюрище поемете в посока Златица по път II-37. Когато GPS ви каже, че сте пристигнали на мястото, завийте наляво по черния път. Движете се по очертаната червена линия на картата и ще достигнете до сборния пункт за розобера. Можете да паркирате колите отстрани на черния път или на поляните. Важно е да не е на самия път, за да не спрем движението на коли.

Линк към картата с очертания маршрут в червено - https://fairyscents.bg/storage/events/May%202023/IMG_20230602_091710.jpg

На 2 юни също е възможно да се проведе розобер при достатъчно желаещи.

Екипът на събитието

 • Валентина от Fairy Scents организатор, изследовател на езика на ароматите

  Валентина от Fairy Scents

  Казвам се Валентина и повече за това, с което се занимавам, можете да научите в страницата „За мен“.

  Тук ще ви разкажа за своя път с роза дамасцена.

  През далечната 2005 година се влюбих безвъзвратно в нея. В един майски ден, докато бях в гората над Стрелча, вятърът довя някъде отдолу феерично розово ухание, примеси го със свеж билков мирис и сладък балсамов аромат на стичаща се по боровете смола. Бях опиянена от този природен парфюм. На слизане към града пред очите ми се разкри незабравима гледка – ширнали се полета с храсти, отрупани с розов цвят. Там и тогава дамасцената сложи своя печат в душата ми. Завинаги.

  Девет години по-късно се завърнах там отново, за да преживея първия си розобер. Все още помня как си тръгнах, пречистена и презаредена, сякаш не стъпвах на земята.

  Когато през 2018 г. получих предложение да организирам розобер, нямах никакво колебание за това. С всеки следващ розобер се увеличава броят на хората, докоснали се до магията на българската роза. Харесва ми да бъда част от това преживяване за все повече хора.

  Едни я преоткриват след като дълго са отхвърляли аромата ѝ. Други продължават да откриват у нея пристан и споделен копнеж по безграничната Божествена любов. Каквото и да е довело хората на розобера, в едно съм сигурна – повикала ги е тя, роза Дамасцена.

  На всеки розобер моята лична радост се удвоява от тази на всички участници, с които съпреживяваме това неповторимо приключение.

  Повече за това, с което се занимава Валентина, можете да откриете тук:

 • Мая Вълчева организатор, сътворител на цветни есенции

  Мая

  Казвам се Мая Вълчева и ще се радвам да бъдем заедно на Розобер. Моята страст са цветята на д-р Бах и аз с удоволствие и наслада ще ви разкажа за тяхната магия на нашата среща в Панагюрище.

  Има жени, с които нямате роднинска връзка, но с тях ви свързва толкова много, че можете да ги припознаете като свои сестри. Такива сме ние с Валя! Ние сме близки души, които обичаме да творим и да разгръщаме света на цветята и ароматите! Идеята ни се роди миналата година след розобер. Потопени в преживяванията, които розата събуди, искахме да сътворим истински празник. Каним ви и вас да се присъедините към нашето единство!

  Заедно сме ви приготвили нещо много специално! Преживяване с вас самите и розата! Независимо дали сте мъже или жени, срещата с личната дълбочина е един съкровен акт на докосване до автентичността на самите себе си. Розата ще ви води, а ние ще ви подкрепяме в цялото пътуване!

  Тя – розата – е много интересно и дълбоко растение, вибрира на висока честота и самото ви докосване до нея ще ви срещне с вашите лични дълбини. За да бъдете подкрепени в този процес, съм ви подготвила специални практики и комбинация от цветята на д-р Бах.

  Стъпка по стъпка ще ви водя към потапяне във вашия свят, преминавайки през щедрата магия на растителното царство, знаете – цветята и дърветата са част от ангелските светове.

  Повече за това, с което се занимава Мая, можете да откриете тук:

Програма на розобера

Очаквайте линк към събитие във фейсбук с подробна програма.

Транспорт, нощувка и храна

Всеки участник в розобера самостоятелно организира нощувките си и транспорта до Панагюрище.

Препоръчително е да ангажирате място за настаняване в Панагюрище възможно по-рано. В случай, че всички места за нощувки са заети, населените места в близост с възможност за настаняване са Стрелча (на 14 км), Баня (на 10 км), Оборище (на 10 км).

Помощни пособия за събитията

Ето малко информация за нещата, които можете да подготвите предварително за розобера и беседите:

 • Носете си гумени ботуши за всеки случай; Ще са ви нужни, ако предишният ден е валяло или пък вали в деня на розобера.
 • Вземете си дъждобран по същата причина.
 • Шапка ще ви е нужна с напредването на деня особено, ако е слънчево.
 • Ръкавици не са ви нужни. Но ако не искате да получите драскотини от бодличките, носете си. Несравнимо е удоволствието да усещаш аромата по ръцете си, който остава дълго след откъсването на розите.
 • Ножици също не са ви нужни, защото розите се берат с ръце по специален начин.
 • Носете си кошници, ако искате да се снимате с тях на розовото поле. Иначе за самия розобер ще ни дадат чували, както берат професионалните розоберачи.
 • Носете си стар памучен чаршаф или покривка, ако искате да си купите свеж розов цвят. Ще ви е нужен, за да разстелете на него розовия цвят докато отпътувате на другия ден. По същата причина си подгответе няколко текстилни торбички, в които след това да го приберете и транспортирате. За тези от вас, които искат да си закупят свеж розов цвят, ще могат да го направят на място в розоварната. Розите, които ще наберем, ще бъдат предадени на дестилерията.
 • Носете си нещо за сядане - шалте, сгъваем стол или възглавничка. Беседите в петък вечер и събота са на открито, няма подсигурени столове или пейки. В гората също е добре да има на какво да седнете.

Такса

Събитието е безплатно.

При желание от ваша страна да подкрепите организацията му, ще се радвам да го направите със сума по избор, която може да изпратите по банковата сметка на Fairy Scents със следните данни:

 • Контрагент: ФЕЪРИ СЕНТС ЕООД
 • IBAN: BG51BPBI79291055385801
 • BIC: BPBIBGSF
 • Банка: ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ
 • Основание за плащане: Розобер 2024

Форма за регистрация

Ако желаете да вземете участие в розобера, моля регистрирайте се във формата по-долу. Тази регистрация служи, за да можем да преценим приблизителната бройка на хората, които ще участват в събитието.

Може да се запознаете с общите условия за използване на уебсайта и политиката за обработка на личните данни, като изберете посочените връзки.

* – Полетата, обозначени с този знак, са задължителни.

Сподели „Розобер 2024“ с приятели