Розобер 2023

, Панагюрище

Това събитие е приключило!

Розоберът

Каним ви да споделим заедно едно незабравимо преживяване сред уханните розови полета в Панагюрище и да се докоснем до магията на българската маслодайна роза Дамасцена.

Брането на рози е като медитация

Пристигаш на розовото поле още преди слънцето да се е показало зад хоризонта. Посреща те утринна хлад и песнопенията на неуморните пойни птички. Посягаш да откъснеш един разтворен цвят и го поставяш в чувала. Преди изгрев, розите не пускат своя аромат, сякаш го пазят за най-хубавия момент когато слънчевите лъчи ги погалят. Ако си дошъл при розите с развълнувано сърце, докато вървиш между редовете и събираш цветовете, ще забележиш как постепенно умът ти притихва, а на душата ѝ става по-леко. Откъсваш следващия отворен цвят и го пускаш в чувала. Това движение се превръща в танц между теб и нея - роза Дамасцена, а танцът в медитация. Нито жаркото слънце, нито бодлите от розите ще оставят трайно своя отпечатък върху това преживяване. Остава само споменът за докосването до ефирните розови листенца, восъкът, полепнал по пръстите ти и онзи неповторим аромат на българска роза... 

Време и място

Събитието ще се проведе от 2 юни 2023 г., 18:30 ч. до 4 юни 2023 г., 10:30 ч..

Брането на рози ще се състои на розовите полета на Ина есеншълс (линк към Google maps) в близост до гр. Панагюрище на 3 юни сутринта.

Тъй като GPS-а няма да ви отведе точно до мястото, очертахме пътя до него на картата. От Панагюрище поемете в посока Златица по път II-37. Когато GPS ви каже, че сте пристигнали на мястото, завийте наляво по черния път. Движете се по очертаната червена линия на картата и ще достигнете до сборния пункт за розобера. Можете да паркирате колите отстрани на черния път или на поляните. Важно е да не е на самия път, за да не спрем движението на коли.

Линк към картата с очертания маршрут в червено - https://fairyscents.bg/storage/events/May%202023/IMG_20230602_091710.jpg

На 4 юни също е възможно да се проведе розобер при достатъчно желаещи.

 

Беседите и практиката с гонг в петък вечер, и беседите в събота вечер ще се проведат на това място: -  https://goo.gl/maps/jyAqgsHhFcyX7n128

 

Ако е дъждовно, ще проведем беседите в спортна зала Арена Асарел - https://maps.app.goo.gl/qHKu8dBwXfkStqEi7

 

Практиката „Йога за лице“ в неделя сутринта ще се проведе в градината на Ина Дестилерия - https://goo.gl/maps/HNcitpXT9B2QtTXi9

 

Екипът на събитието

 • Валентина от Fairy Scents организатор, изследовател на езика на ароматите

  Валентина от Fairy Scents

  Казвам се Валентина и повече за това, с което се занимавам, можете да научите в страницата „За мен“.

  Тук ще ви разкажа за своя път с роза дамасцена.

  През далечната 2005 година се влюбих безвъзвратно в нея. В един майски ден, докато бях в гората над Стрелча, вятърът довя някъде отдолу феерично розово ухание, примеси го със свеж билков мирис и сладък балсамов аромат на стичаща се по боровете смола. Бях опиянена от този природен парфюм. На слизане към града пред очите ми се разкри незабравима гледка – ширнали се полета с храсти, отрупани с розов цвят. Там и тогава дамасцената сложи своя печат в душата ми. Завинаги.

  Девет години по-късно се завърнах там отново, за да преживея първия си розобер. Все още помня как си тръгнах, пречистена и презаредена, сякаш не стъпвах на земята.

  Когато през 2018 г. получих предложение да организирам розобер, нямах никакво колебание за това. С всеки следващ розобер се увеличава броят на хората, докоснали се до магията на българската роза. Харесва ми да бъда част от това преживяване за все повече хора.

  Едни я преоткриват след като дълго са отхвърляли аромата ѝ. Други продължават да откриват у нея пристан и споделен копнеж по безграничната Божествена любов. Каквото и да е довело хората на розобера, в едно съм сигурна – повикала ги е тя, роза Дамасцена.

  На всеки розобер моята лична радост се удвоява от тази на всички участници, с които съпреживяваме това неповторимо приключение.

  В петък ще ви разкажа за трансформиращата сила на ароматите през призмата на Роза Дамасцена. Ароматите са своеобразен мост през времето и пространството. Имат способността да ни връщат забравени спомени, да изваждат скрити емоции и мисли, да ни помогнат да променим стари модели на поведение. Как да говорим с ароматите и какво ще ни разкаже роза дамасцена за нас самите, ще разберем по време на първата ни среща.

  В събота ще се впуснем заедно в едно магично преживяване – медитация с роза дамасцена, по време на което ще се потопим в енергията ѝ и ще почерпим от нейната сила.

  Повече за това, с което се занимава Валентина, можете да откриете тук:

 • Мая Вълчева организатор, сътворител на цветни есенции

  Мая

  Казвам се Мая Вълчева и ще се радвам да бъдем заедно на Розобер. Моята страст са цветята на д-р Бах и аз с удоволствие и наслада ще ви разкажа за тяхната магия на нашата среща в Панагюрище.

  Има жени, с които нямате роднинска връзка, но с тях ви свързва толкова много, че можете да ги припознаете като свои сестри. Такива сме ние с Валя! Ние сме близки души, които обичаме да творим и да разгръщаме света на цветята и ароматите! Идеята ни се роди миналата година след розобер. Потопени в преживяванията, които розата събуди, искахме да сътворим истински празник. Каним ви и вас да се присъедините към нашето единство!

  Заедно сме ви приготвили нещо много специално! Преживяване с вас самите и розата! Независимо дали сте мъже или жени, срещата с личната дълбочина е един съкровен акт на докосване до автентичността на самите себе си. Розата ще ви води, а ние ще ви подкрепяме в цялото пътуване!

  Тя – розата – е много интересно и дълбоко растение, вибрира на висока честота и самото ви докосване до нея ще ви срещне с вашите лични дълбини. За да бъдете подкрепени в този процес, съм ви подготвила специални практики и комбинация от цветята на д-р Бах.

  Стъпка по стъпка ще ви водя към потапяне във вашия свят, преминавайки през щедрата магия на растителното царство, знаете – цветята и дърветата са част от ангелските светове.

  Още преди да се видим на живо, в специална on-line среща ще ви запозная с метода на добиване на есенции и ще ви предизвикам да сътворите своя. Ще ви разкажа как се достига до същината на действието на всяко едно растение и как да опишете предназначението ѝ. Разбира се, на живо ще го направим заедно! Ще сътворим и проследим есенцията от Роза Дамасцена.

  Срещата ни в петък ще е подчинена на изчистването и подготовката за срещата с Роза Дамасцена. Да оставим товарите на ежедневния живот и да се потопим в дълбокото в нас. Цветята на д-р Бах ще ни помогнат това преобръщане да стане леко и неусетно. А със специална практика ще настроим сърцето си на ритъма на любовта и приемането.

  В събота ще потупаме с ТЕС и ще освободим всичко, което розата е извела на светло. Ще потанцуваме под ритъма на красива музика, овладявайки енергията си.

  До скоро!

  Повече за това, с което се занимава Мая, можете да откриете тук:

 • Анахид Ангътян вдъхновен разказвач на приказки

  Валентина от Fairy Scents

  Коя съм аз? В мен живеят поне 39 жени и отакто съзнателно избрах да живея в едно с душата си, с готовност давам израз на всяка една от тях. По професия съм икономист, но по призвание съм творец. Творя с думи, с фотографии, с цветята на Доктор Бах; лекувам се с красота, светлина, с усмивка и обич. Ден след ден съ-творявам своя неповторим свят и го споделям с другите. В споделеността живее любовта!

  „Ти си свещена. Ти си цяла. От теб извира светлина. Ти светиш и озаряваш. Твое естествено състояние е лекотата. Огледай се, заслушай се...чуваш ли как душата ти говори? Чуваш ли как нежно, но категорично пулсира в теб и сътворява импулса ти за живот?”

  Приказките, които Розата ни разказва, имат силата да ни преобръщат, да ни лекуват и преобразяват. Понякога Розата чува преди нас зова на душата ни и ни поднася по най-благия начин нейните послания. На изгрев Слънце кралица Роза ще отвори своите обятия и ще ни потопи в своя опияняващ аромат. И докато небесната свила бавно изсветлява, там, насред розовото поле, тя ще ни говори през своята мъдрост. Кралица Роза пази стаена в пазвата си по една приказка за всяка една от нас.

  И аз – Анахид, ви каня да се отпуснем заедно в прегръдката ѝ, и след този толкова личен и мистичен ритуал на розобера, да се вслушаме в историята, която нашата душа ще ни разкаже през вибрацията на Розата. Каня ви на Ателие за чудни истории, в което Роза ще ни води, а ние ще я следваме и ще изливаме през думите нашата лична истина.

  Повече за това, с което се занимава Анахид, можете да откриете тук:

 • Ана Йорданова звукотерапевт, търсач и изследовател на себе си

  Мая

  Казвам се Ана и призванието ми е да създавам за вас пространства за свързване – със себе си, с другите, със света… Потопих се за първи път в магията на звука през 2017 г. и, очарована от преживяването, постепенно започнах да включвам в практиката си разнообразни чудни инструменти – гонгове, тибетски купи, шамански тъпан и други. Срещите ни с тях отварят път на свобода, творческо себеизразяване, свързаност и неподправена радост от живота.

  Една такава среща ни предстои в петъчната вечер. Песента на гонговете, символи на Сърцето и Душата, ще ни подкрепи да се пренесем отвъд обичайната реалност на ежедневието си, да освободим тялото си от натрупано напрежение и стрес, да се пречистим и освежим. Така изкъпани в звук и вибрация, ще отворим сетивата и сърцето си за омайната енергия на розата в подготовка за магичната ни среща с нея на следващата сутрин.

  Повече за това, с което се занимава Ана, можете да откриете тук:

 • Яница Илиева инструктор по множество дисциплини

  Валентина от Fairy Scents

  Казвам се Яница Илиева и съм сертифициран инструктор Face Yoga Method клас 2021 (при самата създателка на метода Фумико Такацу). През март същата година се дипломирах и като преподавател „Красиво лице“ 200 часа: анатомия на лицето, упражнения и лицев масаж (CTBF 2003690719268/210324).

  Вече повече от година ежедневно се грижа за лицата на своите клиентки онлайн, както и активно участвам като гост лектор по време на женски ритрийти и преподавател в йога студия в град София.

  Сертифициран майндфулнес коуч към Institut Europeen de formation Profesionelle on Relation d'Aide с Ив Вотие-Фрейман (ноември 2021)

  Сертифициран йога инструктор хата йога CYT200 hrs 2022 година

  Завършила Остеоестетика нива 1 & 2 през март и април 2023

  Както и "Физиогномика и психосоматика" март 2023

  В неделя сутрин ще проведем практика с йога за лице под формата на самомасаж на лице със специална комбинация от базово масло и етерично масло от роза дамасцена.

  Повече за това, с което се занимава Яница, можете да откриете тук:

 • Йоана Маринова фотограф, търсач на истината

  Мая

  Аз съм Йоана и призванието ми е да показвам Истината. Чрез фотоапарата това става красиво, леко и естествено. Розата за мен е дълбоко лично пътешествие към любовта и да запечатам съкровените моменти на всяка една от вас с магията ѝ ще бъде удоволствие.

  Повече за това, с което се занимава Йоана, можете да откриете тук:

Програма на розобера

Освен брането на рози, събитието тази година ще включва беседи и ателиета.

 

2  юни 2023 г., петък

Първият ден от събитието е денят за настаняване за тези, които ще участват във вечерната среща, както и за тези, които искат да участват в розобера сутринта на следващия ден.

 • 18:30 ч. – Откриване на събитието
 • 18:45 ч. – Среща с Цветята на д-р Бах и практика с Мая Вълчева
 • 19:30 ч. – Разговори с аромати - Да срещнем себе си през аромата на Роза дамасцена с Валентина Славова
 • 20:15 ч. – Звукова терапия с гонгове с Ана Йорданова

 

3 юни 2023 г., събота

 • 6:15 ч. – Посрещане на изгрева на розовото поле и розобер

Брането на рози ще продължи докато се съберат разцъфналите цветове. Събраните рози ще се предадат в дестилерията. Всеки, който желае да си закупи свеж розов цвят, ще може да направи това на място в розоварната.

Веселина Ралчева, собственичката на розовата градина, ще разкаже за българската роза, а който желае, ще може да посети розоварната и да наблюдава процеса на дестилация на розовото масло.

 • 15:00 ч. – Ателие за чудни истории в гората над Стрелча, където сред магичната природа Анахид Ангътян ще ни води през розата, а ние ще я следваме и ще изливаме през думите нашата лична истина.
 • 18:30 ч. – Медитация с Роза дамасцена с Валентина Славоав
 • 19:00 ч. – ТЕС практика с Мая Вълчева

 

4 юни 2023 г., неделя

 • 5:30-6:30 ч. – Розобер (часът не е точен, тъй като дейността е пожелателна)

Брането на рози в последния ден на събитието е по желание, след което програмата ще бъде свободна.

 • 9:00 ч. – Йога за лице с Яница Илиева

~~~

Повече подробности, относно програмата, ще бъдат публикувани допълнително и ще бъдат изпратени по мейлите, с които са се регистрирали участниците.

Транспорт, нощувка и храна

Всеки участник в розобера самостоятелно организира нощувките си и транспорта до Панагюрище.

Препоръчително е да ангажирате място за настаняване в Панагюрище възможно по-рано. В случай, че всички места за нощувки са заети, населените места в близост с възможност за настаняване са Стрелча (на 14 км), Баня (на 10 км), Оборище (на 10 км).

Тъй като получихме запитвания за споделени пътувания или нощувки, в събитието във фейсбук пуснахме два поста, под които можете да пишете, ако имате желание да споделите транспорт или място за настаняване. Тези от вас, които имат транспорт и свободни места в колата, моля нека пишат под поста от къде идват, в кой град ще нощуват и с колко свободни места разполагат. Същото можете да направите и за нощувките. Има хора, които идват от други градове с обществен транспорт и ще бъдат затруднени да се придвижат до розовото поле, гората и мястото за беседите.

Помощни пособия за събитията

Ето малко информация за нещата, които можете да подготвите предварително за розобера и беседите:

 • Носете си гумени ботуши за всеки случай; Ще са ви нужни, ако предишният ден е валяло или пък вали в деня на розобера.
 • Вземете си дъждобран по същата причина.
 • Шапка ще ви е нужна с напредването на деня особено, ако е слънчево.
 • Ръкавици не са ви нужни. Но ако не искате да получите драскотини от бодличките, носете си. Несравнимо е удоволствието да усещаш аромата по ръцете си, който остава дълго след откъсването на розите.
 • Ножици също не са ви нужни, защото розите се берат с ръце по специален начин.
 • Носете си кошници, ако искате да се снимате с тях на розовото поле. Иначе за самия розобер ще ни дадат чували, както берат професионалните розоберачи.
 • Носете си стар памучен чаршаф или покривка, ако искате да си купите свеж розов цвят. Ще ви е нужен, за да разстелете на него розовия цвят докато отпътувате на другия ден. По същата причина си подгответе няколко текстилни торбички, в които след това да го приберете и транспортирате. За тези от вас, които искат да си закупят свеж розов цвят, ще могат да го направят на място в розоварната. Розите, които ще наберем, ще бъдат предадени на дестилерията.
 • Носете си нещо за сядане - шалте, сгъваем стол или възглавничка. Беседите в петък вечер и събота са на открито, няма подсигурени столове или пейки. В гората също е добре да има на какво да седнете.

Такса

Събитието е безплатно.

При желание от ваша страна да подкрепите организацията му, ще се радвам да го направите със сума по избор, която може да изпратите по банковата сметка на Fairy Scents със следните данни:

 • Контрагент: ФЕЪРИ СЕНТС ЕООД
 • IBAN: BG51BPBI79291055385801
 • BIC: BPBIBGSF
 • Банка: ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ
 • Основание за плащане: Розобер 2023